Kurken onderlagen voor panelen

Kurk ondervloer

De isolerende kurk ondervloer is de absolute leider op dit terrein. Het product, gemaakt van een natuurlijke grondstof, is volledig ecologisch en antiallergisch. Kurk is bekend van zijn uitstekende eigenschappen op het gebied van thermo-, vibro- en geluidsisolatie, waardoor het materiaal uitermate geschikt is als basis onder elke...

Kurk ondervloer

De isolerende kurk ondervloer is de absolute leider op dit terrein. Het product, gemaakt van een natuurlijke grondstof, is volledig ecologisch en antiallergisch. Kurk is bekend van zijn uitstekende eigenschappen op het gebied van thermo-, vibro- en geluidsisolatie, waardoor het materiaal uitermate geschikt is als basis onder elke soort vloer. Het materiaal dempt lucht- en schokgeluiden die optreden bij het gebruik van de vloer uitstekend. Na toepassing van een isolerende ondervloer worden geluiden van voetstappen of vallende voorwerpen op effectieve manier gedempt en is de vloer warm en aantrekkelijk in het gebruik. De levenslange duurzaamheid van isolerende ondervloeren is zonder twijfel een enorm voordeel. Kurk is namelijk een materiaal dat bestand is tegen externe factoren en vocht, waardoor het zelfs onder moeilijke omstandigheden in perfecte staat blijft. Sterker nog, een isolerende kurkondervloer kan ook dienen om kleine ongelijkheden in de ondergrond te nivelleren. Vloerbedekking op een flexibele en elastische ondergrond gaat langer mee en is beter bestand tegen beschadiging.

Isolerende kurkondervloer - betrouwbare technologie

Bij de productie van ondervloeren van kurk wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde technologie, waardoor het toevoegen van chemische kunstmatige toevoegingen, welke een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid, geheel kan worden geëlimineerd. Het materiaal ontstaat op basis van natuurlijke kurkkorrels en ecologisch bindmiddel. Het verschil tussen normale kurk op rol en kurkondervloer is dat de ondervloer een lagere dichtheid en een meer poreuze structuur heeft. Als gevolg hiervan zijn de isolerende eigenschappen van het product nog beter.

Tijdens het productieproces van rubberkurk wordt kurkgranulaat verrijkt met rubbergranulaat, waardoor het materiaal duurzamer wordt en een grotere bestendigheid krijgt tegen externe factoren en olie-achtige substanties. Dankzij deze eigenschappen kan rubberkurk overal worden toegepast als ondervloer waar de vloer onderworpen wordt aan een hogere druk.

 

Wat maakt een kurkondervloer onder laminaat zo bijzonder in vergelijking met andere materialen?

Natuurlijke afkomst

Kurk onderscheidt zichzelf van andere isolerende materialen o.a. doordat het een absoluut natuurlijke grondstof is. De stof wordt gewonnen uit de schors van kurkeiken, waardoor het het gezondste product op de markt is. De productie vindt plaats met uitsluitend natuurlijke materialen, waardoor het volledig neutraal is voor zowel het menselijk lichaam als de natuurlijke leefomgeving. Helaas kan dit niet gezegd worden over andere, kunstmatige ondervloeren. We willen ook benadrukken dat het proces van de kurkoogst plaatsvindt zonder schade toe te brengen aan de bomen waarvan het materiaal gewonnen wordt. De schors van enkele tot wel een tiental centimeters wordt van de dikke stam getrokken en verder verwerkt. Dit proces vindt elke 9 tot 10 jaar plaats. Na het proces regenereert de boom zich en herstelt hij de schors, die vanzelf weer aangroeit.

 

Antiallergisch en antistatisch

Kurk is een volledig antistatisch materiaal, wat betekent dat het geen stof aantrekt door statische elektriciteit. Dat is zeer goed nieuws, vooral voor degenen met allergiën of astma. Kan hetzelfde gezegd worden over andere materialen?

 

Thermoisolatie

Isolerende kurkondervloer heeft uitstekende thermoisolerende eigenschappen. De warmtegeleidingscoëfficiënt bedraagt 0,053 W/mK, wat het één van de warmste isolatiematerialen maakt. Ook belangrijk: kurk houdt zijn isolerende eigenschappen in een zeer breed temperatuurbereik, zodat het toegepast kan worden in zowel zeer koude als extreem warme omgevingen. Deze waardevolle eigenschap heeft kurk te danken aan de specifieke celstructuur, welke onder kunstmatige omstandigheden niet bereikt kan worden. Kurkweefsel is opgebouwd uit een enorme hoeveelheid dode cellen en de ruimte tussen deze cellen is gevuld met gas met een vergelijkbare samenstelling als lucht. Kurk bestaat voor zo'n 90% uit dit gas, waardoor kurk ruimtes uitstekend isoleert tegen warmteverlies. Daarnaast is het materiaal prettig en warm om aan te raken, omdat lichaamswarmte niet wordt geabsorbeerd of weggeleid, zodat we een hoog gebruikscomfort hebben van een vloer waaronder zich een kurkondervloer bevindt.

 

Akoestische isolatie en vibroisolatie

Een ondervloer van kurk is ook een zeer goede manier om ruimtes te isoleren tegen hinderlijke geluiden, lawaai en trillingen. Het toepassen van kurk onder de vloer helpt ook bij het nivelleren van het geluid van voetstappen en krakende vloeren, waardoor het gebruikscomfort van onze woning toeneemt. Een kurkondervloer is in staat een breed scala aan lucht- en schokgeluiden te dempen.

 

Chemische neutraliteit en ondoordringbaarheid voor gassen en vloeistoffen

Kurk is een grondstof die zich onderscheidt doordat hij niet in chemische reactie gaat met welke substantie dan ook. Het materiaal is ook volledig ondoordringbaar voor zowel gassen als vloeistoffen. Daarnaast is het geur- en smaakloos, waardoor het gebruikt kan worden voor het afsluiten van bakken, potten of flessen met eten en drinken.

Kurk is daarnaast ook bijzonder bestand tegen het inwerken van vocht. Hierdoor kunnen we zeker zijn dat de ondervloer ons beschermt tegen schimmelvorming en dat de eigenschappen niet zullen veranderen, ongeacht het verstrijken van de tijd.

 

Stabiele afmetingen van kurkondervloer

Stabiele afmetingen zijn ontzettend belangrijk, zeker als we het hebben over materialen die die zwaar worden of zullen worden belast. Een kurkondervloer garandeert een dergelijke stabiliteit. Nadat de vloer is gelegd en de meubels zijn geplaatst, verandert de dikte van de kurkondervloer niet. Dit is zonder twijfel een voordeel van kurk boven andere ondervloeren. Goedkope materialen worden over het algemeen 50 to 70% minder dik dan ze oorspronkelijk zijn.

 

Brandwerendheid en duurzaamheid

Kurk is een vuurvast materiaal. In de natuur beschermt het de stam van de boom tegen oververhitting en hoge temperaturen die voorkomen tijdens bosbranden. In contact met vuur brandt het materiaal zonder vlammen, waardoor er geen brandgevaar ontstaat. Ook stoot het materiaal bij brand geen giftige gassen uit, waardoor het veilig is voor de natuurlijke leefomgeving.

De aparte bouw van kurk zorgt er ook voor dat de grondstof buitengewoon bestand is tegen beschadiging en slijtage, een belangrijke eigenschap, in het bijzonder bij ondervloeren. Het is immers bekend dat de vloer die op de ondervloer komt te liggen altijd zal werken en wrijving tussen de twee materialen is niet te voorkomen. De hoge wrijvingscoëfficiënt van kurkondervloer betekent dat het materiaal langer meegaat dan de meeste vloeren.

 

Lichtheid van kurk en zijn invloed op het microklimaat in ruimtes

Kurk is een buitengewoon lichte grondstof die geen grote belasting vormt voor het oppervlak waarop het gelegd wordt. Zo'n 50% van de massa bestaat uit lucht. Daarom is kurk vijf keer lichter dan water en omdat het materiaal geen vloeistof opneemt, is het absoluut onzinkbaar. Deze eigenschap werd duizenden jaren geleden al gebruikt bij de productie van visboeien en elementen van visnetten.

Kurk op de vloer is ook in staat de luchtvochtigheid in een ruimte te stabiliseren en de temperatuur te compenseren. Hierdoor hebben we zekerheid dat het microklimaat in onze ruimtes ideaal is.

 

Kurkondervloer op rol - waar is toepassing mogelijk?

Kurkondervloeren zijn uitermate geschikt om te gebruiken onder allerlei soorten vloeren. Het materiaal kan succesvol worden toegepast onder parketvloeren, (klik)laminaat, linoleum en PVC alsmede onder vloeren bestaande uit steen of tegels. Ook onder tapijt kan een kurkondervloer worden gelegd, zodat een zachte en veerkrachtige vloer het resultaat is.

Door producten van kurk te kopen, investeren we in een veilige toekomst voor onszelf en onze kinderen. Niet alleen schaffen we een ecologisch en natuurlijk product aan dat neutraal is voor onze gezondheid, ook geven we om onze natuurlijke leefomgeving.

Meer

Kurken onderlagen voor panelen Er zijn 9 producten

Toont 1 - 9 van de 9 items
Toont 1 - 9 van de 9 items