Kurk isolatie

Geëxpandeerde kurk is een volledig natuurlijk product en is verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze worden geproduceerd door kurkgranulaat te behandelen met stoom. Het proces duurt zo'n 20 minuten bij een temperatuur van 335 graden. Door deze hoge temperatuur wordt de suberine, een natuurlijk bindmiddel in kurk, geïsoleerd uit het granu...

Geëxpandeerde kurk is een volledig natuurlijk product en is verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze worden geproduceerd door kurkgranulaat te behandelen met stoom. Het proces duurt zo'n 20 minuten bij een temperatuur van 335 graden. Door deze hoge temperatuur wordt de suberine, een natuurlijk bindmiddel in kurk, geïsoleerd uit het granulaat. Op deze manier bindt het kurk zichzelf en vormt het een agglomeraat in de vorm van zwarte blokken. Vervolgens wordt het materiaal gesneden tot de benodigde grootte en dikte. Geëxpandeerde platen laten de concurrentie ver achter zich en bevatten geen schadelijk polyurethaan. Het materiaal is ecologisch en heeft uitstekende isolerende eigenschappen.

 

Geëxpandeerde kurk en haar waardevolle eigenschappen

 

Het grootste voordeel van geëxpandeerde kurk is ongetwijfeld de natuurlijke afkomst van het materiaal, iets wat de producten op de markt overwicht geeft. Andere voordelen van isolatieplaten zijn vooral:

- de ecologische afkomst,

- onbeperkte duurzaamheid,

- vochtbestendigheid,

- nagenoeg niet brandbaar,

- goede akoestische isolatie,

- goede isolatie tegen warmteverlies en trillingen,

- gelijkblijvende eigenschappen, ongeacht de verstreken tijd,

- absolute veiligheid (zelfs tijdens brand komen er uit kurk geen schadelijke stoffen vrij),

- bestendig tegen knaagdieren, insecten en chemicaliën,

- volledig recyclebaar.

 

Waar kan akoestische kurk in de vorm van geëxpandeerde platen voor worden gebruikt?

 

Het fenomeen van geëxpandeerde isolatieplaten is de brede inzetbaarheid. Geëxpandeerde kurk is uitermate geschikt:

- als akoestische en thermo-isolatie van plafonds, wanden en vloeren,

- als isolatie van verschillende soorten dakconstructies (hellend, plat en zelfs zgn. „groene daken”),

- als thermo-isolatie van kamers en ruimtes,

- als isolatie tegen trillingen van machines en apparaten,

- in terraria,

- voor de afwerking en inrichting van huizen en appartementen (ook buiten) enz.

 

Effectieve akoestische en thermo-isolatie dankzij geëxpandeerde kurk

 

Kurk is een product dat je o.a. in staat stelt aanzienlijk te besparen op je verwarmingskosten! Geloof je het niet? Probeer het uit! Elke kubieke centimeter kurk bevat zo'n 40 miljoen cellen die gevuld zijn met lucht. Dankzij deze eigenschap heeft het materiaal een warmtegeleiding van 0,037 W/mK. Dat is fantastisch nieuws voor degenen die een beetje willen besparen. De thermische isolatiecapaciteit van kurk zorgt er voor dat de warmte binnen wordt vastgehouden en dat koude lucht van buiten niet naar binnen kan dringen. Door toepassing van geëxpandeerde kurk voor op de muur kun je er zeker van zijn dat je wand warm blijft, zelfs als het buiten winter is.

Ook de akoestische isolatie is een belangrijke eigenschap van kurk voor op de muur. Geëxpandeerde platen helpen je om jouw privacy te isoleren van nieuwsgierige buren. Nooit meer een nieuwsgierige buurman die zijn oor tegen de muur houdt om te horen waar je over praat of wat je doet! We adviseren je echter wel om de wandplaten niet verder af te werken. De onregelmatige structuur verspreidt het geluid veel beter en onderdrukt de echo die in een ruimte kan ontstaan. Maar als je kurk zonder afwerking niet mooi vindt, kun je gebruik maken van elementen als wandtegels of kurkbord, die niet alleen effectief je privacy beschermen, maar ook dienen als decoratie.

 

Akoestische isolatie - de beste weg naar een stille ruimte

Woon je in een omgeving waarin het niet bepaald stil is? Geëxpandeerde kurk is dé oplossing! De ecologische platen onderdrukken al het geluid afkomstig van buitenaf en vormen daarmee een perfecte akoestische isolatie. Na toepassing van wand- en plafondpanelen ontstaat een ideale, stille ruimte, waarin we ons eindelijk prettig kunnen voelen. Lawaai van buitenaf kan bijzonder vervelend zijn, zeker als we er geen enkele invloed op hebben.

Geëxpandeerde kurk is dan ook een ideale oplossing voor de slaapkamer: je kunt beter slapen en 's ochtends sta je na een uitstekende nachtrust vol energie op! Wij adviseren om een constructie samen te stellen van geëxpandeerde isolatieplaten (ca. 20-50 mm), een kleine lege ruimte met lucht (of een laag glas- of steenwol) en gipsplaten (of OSB).

Geëxpandeerde kurk: trillingsisolatie

Trillingsisolatie is een andere waardevolle eigenschap van geëxpandeerde kurk. Door toepassing van dit product kan de verspreiding van trillingen op een bepaalde oppervlakte, bijv. veroorzaakt door zware machines, worden tegengegaan. Geëxpandeerde platen worden meestal gebruikt in de industrie om vibraties van machines en apparaten tegen te gaan. Dit is echter niet het enige voordeel van kurk! De grondstof is zeer goed bestand tegen allerlei soorten olieachtige substanties, waardoor het materiaal ook vaak gebruikt wordt in de autobranche. Ook in huiselijke omstandigheden kunnen kurkplaten dienen als trillingsisolatie, bijv. als onderlaag onder de vloer. Op deze manier wordt het geluid van voetstappen of vallende voorwerpen gedempt.

Het monteren van geëxpandeerde kurk

Kurkplaten zijn dankzij de veerkracht en flexibiliteit van de grondstof bijzonder eenvoudig te monteren. Geëxpandeerde kurk kan het beste gemonteerd worden met speciale kurklijm W160 of W220 die wij ook verkopen. Het hoeft overigens niet per se speciale kurklijm te zijn. Ook montage-, cement- of polymeerlijm is geschikt. Let tijdens het kopen wel op dat de kurklijm zgn. contactlijm is. Wat betekent dat? Onmiddellijk na het aanbrengen bindt de lijm beide oppervlaktes. Dat maakt de montage een stuk eenvoudiger.

Dit is de meest efficiënte manier voor de montage van kurk. Voor het aanbrengen van één isolatieplaat heb je ongeveer 100 gram lijm nodig. Wil je zo'n 10 platen monteren, dan heb je dus 1 kg kurklijm nodig. Gebruik bij de montage van kurkplaten op het plafond pluggen, die de verbinding tussen de oppervlaktes verder versterken.

Geëxpandeerde kurk in de interieurafwerking en -inrichting

Oppervlaktes die zijn voorzien van geëxpandeerde kurk kunnen op elke gewenste manier worden afgewerkt. Afdekken met gipsplaten, OSB, pleister of naar eigen smaak schilderen (beits, verf of lak): de vraag is of je de natuurlijke structuur van kurk wilt exponeren of juist wilt verbergen. Het is ook mogelijk om de kurk in het geheel niet af te werken. Een dergelijke oplossing heeft voordelen: de panelen kunnen dienen als prikbord. Het antwoord in deze kwestie hangt uitsluitend af van persoonlijke voorkeuren en - zoals bekend - over smaak valt niet te twisten. Eén ding is zeker: kurk in huis geeft het interieur charme en zorgt voor een geweldige sfeer.

Kurk - ecologie op z'n best

Geëxpandeerde kurk is een investering voor vele jaren. Dit milieuvriendelijke product geeft geen schadelijke stoffen af en heeft geen negatieve invloed op het milieu. En dat niet alleen - dankzij de geweldige eigenschappen kan het ook zorgen voor aanzienlijke besparingen. We adviseren dan ook om natuurlijke kurkproducten te kopen: een duurzame investering voor de toekomst. Wanneer u aankopen doet in onze winkel, kun je er zeker van zijn dat je producten van de hoogste kwaliteit koopt!

In ons assortiment vind je een veelheid aan producten die gemaakt zijn van ecologische kurk. Je kunt kiezen uit zowel verschillende formaten kurkplaten en kurkpapier als kurk op rol.

Meer

Kurk isolatie Er zijn 5 producten

Toont 1 - 5 van de 5 items
Toont 1 - 5 van de 5 items